Eskön

Bergvägen 8

127 KVM 4 rum och kök 5.550.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Boarea

127 kvm , enl. lantmäteriet

Antal rum

4 st , varav 2 st sovrum Mer fakta

Pris

5.550.000 kr

Sverigeunikt med kvällsol, högt beläget och bedårande utsikt över havet, med båten nedanför...

Här har du ett sydväst läge med sol hela dagen som avslutas med en solnedgång och utsikt över havet på vårt avlånga lands östra kust, dessutom leder trappen dig ner till vattnet och den stora bryggan...

Uppe på berghällan, insynsskyddat med enskilt läge och fantastisk utsikt över havet ligger detta smultronställe med unik kvällssol och en trappa som tar dig till en brygga om ca 50 kvm vid havskanten. Friköpt tomt. Ombyggt 2004, med ny övervåning, tak och fasader. Modern öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Stort vardagsrum med kamin och panoramafönster mot havet. Två kaklade toaletter varav en med relax och bastu. Master bedroom med utsikt som en tavla genom ett panoramafönster - måste bara upplevas. Stort, inglasat uterum. Två isolerade gästhus med värme och ett med toalett. 1/13 delägarskap i en gemensam båtförening med sjötomt och grill- samt båtplats ett stenkast bort. Fiber finns.

Eskön är en ö i bottenhavet endast ca 25 minuter från Gävle. Ön har en härlig natur, med vandringsleder, hamn med bryggplatser för större båtar och 5 minuter från huset ligger en badplats med sandstrand.

Varmt välkommen - Riksunika lägen är få...

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Hall

När du klivit in står du i en hall som är öppen mot vardagsrummet till vänster. I hallen inryms en garderob och golvet är klinker med värme.

Sovrum

Till höger i hallen ligger ett sovrum med furuplankgolv.

Gästtoalett/tvättstuga

Längre in till höger i hallen ligger en toalett med kakel på väggarna och klinker med värme på golvet. I toaletten inryms en ny -20 tvättmaskin.

Kök

Från såväl det stora vardagsrummet som rakt fram i hallen ligger ett kök med klinkergolv med värme. Från köket är det underbar utsikt mot havet. Köket har renoverats med nya -19 luckor och lådor och maskiner varav diskmaskin, rostfri hel kyl och hel frys, allt från -19. Vidare är köket utrustat med spis med häll, fläkt och inbyggd mikro.

Vardagsrum

Öppet från såväl hall som kök ligger ett vardagsrum med fönster åt tre håll och fantastisk utsikt över havet och kvällsolen. I vardagsrummet ligger ett ljuslaserat askparkettgolv och en kamin ger bra värme. Från vardagsrummet är det utgång till lika stort, inglasat uterum med skjutbara väggar och fönster mot havet.

Övervåning - Möblerbar hall

När du kommit uppför trappan står du i en luftig och möblerbar hall med plankgolv och öppen i nock. Från hallen är det utgång till en stor balkong som ger om än möjligt ännu mer kvällssol och utsikt mot havet.

Dusch och bastu

I anslutning till hallen ligger ett duschrum med kakel på väggarna och klinker med värme på golvet. Här är det fönster åt två håll vilka släpper in det härliga dagsljuset. Duschen är väl tilltagen och intill ligger en bastu.

Master bedroom

Vidare från hallen ligger ett stort sovrum på husets hela gavel med furuplankgolv och stort panoramafönster upp i nock, som en tavla med havsutsikt och kvällssol över trädtopparna. Utsikten måste upplevas. En hel vägg täcks av två rymliga klädkammare.

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Typkod

220

Gatuadress

Bergvägen 8, 80596 Gävle

Område

Eskön

Boarea

127 kvm , enl. lantmäteriet

Biarea

45 kvm

Tomtarea

1567 kvm

Antal rum

4 st , varav 2 st sovrum

Taxeringsår

2018

Totalt taxeringsvärde

1.868.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  6
  • Totalt belopp: 1.300.000 kr
Driftkostnad:

Elkostnad: 20.000 kr/år

Slamtömning: 8.000 kr kr/år

Vägkostnad: 2.300 kr/år

Total driftskostnad: 30.300 kr/år

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

Byggnad

Byggnadsår

1967/2004

TV/Internet

Telias öppna fibernät

Byggnadskommentar

Sluten avloppstank 3 kbm för toalett. Gråvattnet går till godkänd tvåkammar brunn med bygglov 1980. Senast godkänd 2013-08-30.

Mark

Sten

Fasadtyp

Liggande träpanel

Taktyp

Betongpannor

Fönster

3 st 2-glasfönster resten 3-glas

Uppvärmning

Värmepump luft-luft, kamin

Vatten

Enskilt vatten, borrad brunn

Avlopp

Enskilt avlopp

Övriga byggnader

Gästhus 1: 25 kvm isolerad med värme, vatten och toalett
Gästhus 2: 15 kvm isolerad med värme

Lekstuga
Vedbod
Garage/förråd intill huset

Tomtbeskrivning

Möjlighet till tecknande av nyttjanderättsavtal med markägaren kan finnas på sjötomt om 2 000 kvm.
Plus 1/13 del i gemensam sjötomt med båtplats

Boareabeskrivning

Plus två isolerade gästhus varav ett med vatten och toalett

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Eskön är en by i Hille socken i Gävle kommun belägen på ön med samma namn belägen cirka 20 kilometer nordost om Gävle. För bebyggelsen i byn och grannbyn Esköränningen belägen på västra sidan av Eskösundet har SCB avgränsat och namnsatt småorten Eskön-Eskörönningen.

För drygt 3 000 år sedan blev de högsta bergstopparna på Eskön synliga över vattenytan som då var cirka 25 meter över nuvarande havsnivå. Någon gång kring Kristi födelse kan man tydligt se att landhöjningen format två öar och för cirka 500 år sedan sjönk vattennivån så pass att dessa öar blev en. Det är den ön som vi idag kallar Eskön.

Hur länge det funnits bofast befolkning på Eskön är okänt. Klart är dock att ön redan i början av 1500-talet var skattlagd för jordbruk och fiske. I 1541 års skattelängd omnämns Eskön för första gången som ”Äsköne”. Vi kan läsa om bonden Monss som bodde här och fiskade lax i vattnet runtomkring. På den här tiden var Kronan (den kungliga staten) berättigad till hälften av all jakt och fiskefångst, vilket också är anledningen till att vi idag vet vilken verksamhet som fanns på platsen.

Boplatserna låg före 1800-talet på västra Eskön, medan platsen för det vi idag ser som villaområdet och småbåtshamnen (den södra delen av ön) bär på en egen, hittills relativt okänd historia. Av skogsdelningskartan från 1765 framgår det dock att området är namngivet med olika platsnamn där ordet ”Hamn” ingår på nio ställen (Hamnmarsskiftet, Hamnmaren, Hamnmarsmuren, Hamnsundsviken, Hamnsundsudden, Hamnsundsrönningen, Hamnänget, Hamnängsharn och Hamnsundsharn). Området måste därför i gamla tider ha haft en ganska stor betydelse för angöring av båtar.

I Laga skiftets bysprängning 1896 ålades de stora markägarna Anders och Karin Larsson på ön att senast 1899 flytta ut sitt boende och sina byggnader från byn till östra Eskön. Mangårdsbyggnaden finns kvar på adressen Utskärsvägen 71. Vid småbåtshamnen har det tidigare funnits en ångbåtsbrygga som sannolikt varit trafikerad någon gång runt sekelskiftet 1800/1900. I samband med byggnationen av nuvarande småbåtshamn kunde tydliga rester från detta spåras i och runt vattnet.

Förlista skepp och fiske
1904 förliste skonertsskeppet Fanny Raumo utanför Eskön. Natten var kall och vintern hård när hon gick på grund. De finska sjömännen lyckades med ortsbefolkningens hjälp ta sig oskadda i land, men skeppet, likt ett spökskepp sjönk så småningom till havets botten. Det sägs att en av stugorna på ön är byggda av vrakdelar som plockades upp från vattnet senare och att det fortfarande idag går att hitta spår av vraket för den som vågar dyka ner och se efter. Gunnar Gadestedt har beskrivit den dramatiska förlisningen på ett bra sätt i bifogad artikel.

Fritidshusbebyggelsen tog fart på västra Eskön i anslutning till den befintliga byn på 60- och 70-talen. Esköhamn blir den första mer samlade bebyggelsen på östra Eskön.

Fiske har varit Esköns huvudnäring så långt tillbaka vi kan se i kyrka och historieböckerna, men under 1900-talets senare hälft avtog denna verksamhet. Idag finns det ingen på ön som livnär sig av fiske, men möjligheterna är många för framtidens Eskön.

2015 restaurerades den lilla sjön Östramaren för att delvis återskapa Hamnmaren. Detta ökar givetvis attraktiviteten på de näraliggande villatomterna och möjliggör för boende och besökare på ön att även ta sig ett sötvattensdopp.