Eskön

Norrmyravägen 17

200 KVM 8 rum och kök 4.750.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Boarea

200 kvm , enl. lantmäteriet

Antal rum

8 st , varav 6 st sovrum Mer fakta

Pris

4.750.000 kr

Bo på en Ö i lösvirkeshus från 2016 med fantastisk volym, öppet i nock, hela 7 meter i takhöjd...

Här bor du på en Ö med vägförbindelse, i lösvirkeshus från 2016 med fantastisk volym, öppet i nock, hela 7 meter i takhöjd med en skymt av vattnet i Eskörönningen. Vattenburen(!) golvvärme i hela huset. Ett stenkast från havet med en kort promenad till bad- och båtplats.

En fantastisk volym möter dig när du klivit innanför dörren, huset är öppet i nock hela 7 meter i takhöjd med modern, öppen planlösning. Infällda spotlights i taken. Hela 8 rum varav 5 till 6 mer eller mindre insynsskyddade sovrum. Gråpolerad granitkeramikgolv genomgående i allrum och kök. Vidare ligger genomgående parkettgolv i ek. Fina infällda fönsterbrädor i ek. Två stora duschrum varav ett med gråpolerad granitkeramik på golvet och kompassros i grå sjösten. Separat tvättstuga med grovingång. Vardagsrum med ett härligt burspråk och bardel mot köket med bänkskivor i pigmenterad betong. Köket är utrustat med rostfria maskiner varav hel kyl, hel frys och takhängd fläkt samt inbyggda ugnar och kaffemaskin i arbetshöjd. Ny altan med nersänkt, eluppvärmd terasspool med reningsverk från Svenska badtunnor.

Växthus/orangeri med falsat, valmat tak förberett att dra in el och trädgårdsbevattning från regnvattentank. Redskapsbod.

Eskön är en ö i bottenhavet endast ca 25 minuter från Gävle. Ön har en härlig natur, med vandringsleder, hamn med bryggplatser för större båtar och 5 minuter från huset ligger en badplats med sandstrand.

Varmt välkommen - Hela 7 meter i takhöjd med en skymt av havet

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Hall

När du klivit in möts du av en fantastisk volym, en modern, öppen planlösning med hela 7 meter i takhöjd. Du står på ett gråpolerat granitkeramikgolv genomgående i hall, vardagsrum och kök. En trappa tar dig upp till övervåningens balkong. I hallen inryms tre dubbelgarderober. Genomgående golvvärme i hela huset. I taken är det infällda spotlights.

Duschrum

Direkt till vänster ligger ett mycket stort duschrum med kakel på väggarna och gråpolerat granitkeramikgolv med kompassros i grå sjösten. Duschrummet är utrustat med dubbla handfat, regnblandare och det är förberett för badkar.

Tvättstuga

Längre in till vänster ligger en tvättstuga med klinkergolv, gott om förvaring och tvättho samt grovingång. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare.

Vardagsrum

Öppet rakt fram i hallen ligger ett mycket ljust vardagsrum med stor kamin(ej i bruk) och ett burspråk med stora fönster mot baksidan och släpper in ett härligt ljus.

Kök

Öppet med bardel från vardagsrummet ligger ett kök med gott om skåp, bänkskivor i pigmenterad betong, induktionshäll, integrerad diskmaskin, och rostfria maskiner varav takhängd fläkt, hel kyl, hel frys samt inbyggd ugn och mikro samt kaffemaskin(!) i arbetshöjd. Från köket är det utgång till en ny altan med nersänkt, eluppvärmd terasspool med reningsverk, från Svenska badtunnor.

Sovrum

Från vardagsrummet till höger ligger ett rymligt sovrum insynsskyddat mot baksidan. I sovrummet är det ett parkettgolv i ek. Bakom sänggaveln ligger en klädkammardel.

Sovrum

Direkt till höger när du kommit in ligger ett stort rum med två garderober och parkettgolv i ek.

Övervåning - allrum

När du kommit uppför trappan står du i ett allrum med ett enormt panoramafönster, öppet i nock fångar blicken. Här kan du få en skymt av vattnet i Eskörönningen. Möjlighet till mer utsikt finns. Det är förberett för dörr för den som önskar öppna upp. Genomgående på hela övervåningen ligger parkettgolv(!) i ek.

Duschrum

Till vänster från allrummet ligger ett duschrum med kakel på väggarna och marmor klinker på golvet. Duschrummet är utrustat med fin regnblandare och duschvägg.

Sovrum

Längre in till vänster på övervåningen ligger ett insynsskyddat sovrum med sovalkov.

Sovrum

Vidare från sovrummet till vänster uppe ligger ett insynsskyddat sovrum med stor sovalkov.

Sovrum

Rakt fram till höger uppe ligger ett sovrum med sovalkov.

Sovrum

Till höger uppe ligger ett rymligt sovrum.

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Typkod

200

Gatuadress

Norrmyravägen 17, 80596 Gävle

Område

Eskön

Boarea

200 kvm , enl. lantmäteriet

Biarea

0 kvm

Tomtarea

1845 kvm

Antal rum

8 st , varav 6 st sovrum

Taxeringsår

2018

Totalt taxeringsvärde

3.431.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  3
  • Totalt belopp: 963.000 kr
Driftkostnad:

Elkostnad: 24.000 kr/år

Försäkringskostnad: 5.760 kr/år

Renhållning: 2.160 kr/år

Vatten och Avlopp: 7.200 kr/år

Vägkostnad: 2.160 kr/år

Total driftskostnad: 41.280 kr/år

Byggnad

Byggnadsår

2016

TV/Internet

Fiber indraget, valfri leverantör.

Byggnadskommentar

Vattenprov taget 2020.

Trekammarbrunn för gråvattnet, sluten tank om 6 kubikmeter.

Grund

Platta på mark

Fasadtyp

Liggande träpanel

Taktyp

Betongpannor

Fönster

2-glasfönster isoler

Uppvärmning

Frånluftvärmepump luft-vatten

Vatten

Enskilt vatten året om

Avlopp

Enskilt avlopp

Övriga byggnader

Växthus/orangeri. Redskapsbod

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Eskön är en by i Hille socken i Gävle kommun belägen på ön med samma namn belägen cirka 20 kilometer nordost om Gävle. För bebyggelsen i byn och grannbyn Esköränningen belägen på västra sidan av Eskösundet har SCB avgränsat och namnsatt småorten Eskön-Eskörönningen.

För drygt 3 000 år sedan blev de högsta bergstopparna på Eskön synliga över vattenytan som då var cirka 25 meter över nuvarande havsnivå. Någon gång kring Kristi födelse kan man tydligt se att landhöjningen format två öar och för cirka 500 år sedan sjönk vattennivån så pass att dessa öar blev en. Det är den ön som vi idag kallar Eskön.

Hur länge det funnits bofast befolkning på Eskön är okänt. Klart är dock att ön redan i början av 1500-talet var skattlagd för jordbruk och fiske. I 1541 års skattelängd omnämns Eskön för första gången som ”Äsköne”. Vi kan läsa om bonden Monss som bodde här och fiskade lax i vattnet runtomkring. På den här tiden var Kronan (den kungliga staten) berättigad till hälften av all jakt och fiskefångst, vilket också är anledningen till att vi idag vet vilken verksamhet som fanns på platsen.

Boplatserna låg före 1800-talet på västra Eskön, medan platsen för det vi idag ser som villaområdet och småbåtshamnen (den södra delen av ön) bär på en egen, hittills relativt okänd historia. Av skogsdelningskartan från 1765 framgår det dock att området är namngivet med olika platsnamn där ordet ”Hamn” ingår på nio ställen (Hamnmarsskiftet, Hamnmaren, Hamnmarsmuren, Hamnsundsviken, Hamnsundsudden, Hamnsundsrönningen, Hamnänget, Hamnängsharn och Hamnsundsharn). Området måste därför i gamla tider ha haft en ganska stor betydelse för angöring av båtar.

I Laga skiftets bysprängning 1896 ålades de stora markägarna Anders och Karin Larsson på ön att senast 1899 flytta ut sitt boende och sina byggnader från byn till östra Eskön. Mangårdsbyggnaden finns kvar på adressen Utskärsvägen 71. Vid småbåtshamnen har det tidigare funnits en ångbåtsbrygga som sannolikt varit trafikerad någon gång runt sekelskiftet 1800/1900. I samband med byggnationen av nuvarande småbåtshamn kunde tydliga rester från detta spåras i och runt vattnet.

Förlista skepp och fiske
1904 förliste skonertsskeppet Fanny Raumo utanför Eskön. Natten var kall och vintern hård när hon gick på grund. De finska sjömännen lyckades med ortsbefolkningens hjälp ta sig oskadda i land, men skeppet, likt ett spökskepp sjönk så småningom till havets botten. Det sägs att en av stugorna på ön är byggda av vrakdelar som plockades upp från vattnet senare och att det fortfarande idag går att hitta spår av vraket för den som vågar dyka ner och se efter. Gunnar Gadestedt har beskrivit den dramatiska förlisningen på ett bra sätt i bifogad artikel.

Fritidshusbebyggelsen tog fart på västra Eskön i anslutning till den befintliga byn på 60- och 70-talen. Esköhamn blir den första mer samlade bebyggelsen på östra Eskön.

Fiske har varit Esköns huvudnäring så långt tillbaka vi kan se i kyrka och historieböckerna, men under 1900-talets senare hälft avtog denna verksamhet. Idag finns det ingen på ön som livnär sig av fiske, men möjligheterna är många för framtidens Eskön.

2015 restaurerades den lilla sjön Östramaren för att delvis återskapa Hamnmaren. Detta ökar givetvis attraktiviteten på de näraliggande villatomterna och möjliggör för boende och besökare på ön att även ta sig ett sötvattensdopp.