Gävle Engesberg

Solviksvägen 7, 1102

100 KVM 3 rum och kök 5.590.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Ägarlägenhet

Boarea

100 kvm , enl. ritning(ar)

Antal rum

3 st , varav 2 st sovrum Mer fakta

Pris

5.590.000 kr

Bo på herrgård vid havsviken. Helt NY trea på paradvåningen, 3,15 i tak, med balkong med havsutsikt

Ett stenkast från havet i herrgårdens västra del på andra våningen ligger denna mycket ljusa och rymliga trerummare med hela ca 3,15 i takhöjd och med stor altan och utblickar mot havet och viken med badplats, pir och restaurang Husseliharen samt seglarklubben med dess båthamn. En attraktiv boendemiljö med promenadstråket ”Kustleden” nära fastigheten, liksom gång- och cykelväg mellan Gävle och Harkskär. Endast 15 min med bil till Gävle.

En gemensam farstu välkomnar dig in. Mot den norra sidan ligger en bevarad glas/punschveranda som minner från 1800-talets början. Här kliver du in i husets ursprungliga paradvåning med högre fönster än de andra våningsplanen. När du klivit in genom den nya säkerhetsdörren är allt nytt och oanvänt. En rymlig och välkomnande hall möter dig. Till vänster från hallen ligger härliga sällskapsytor med två rum i fil med höga vackra fönster och en stor bevarad kakelugn. Från vardagsrummet är det pardörrar till en mycket stor balkong med utsikt mot entréallén och havsviken. Rakt fram från hallen via en passage ligger ett rymligt duschrum med kakel på väggarna och klinker på golvet med värme, samt infällda spotlights i taket. Duschrummet är förberett för tvättmaskin och torktumlare. Till höger ligger ett rymligt kök med inredning från Marbodal med integrerad diskmaskin. Köket har utrustats med Smegspis med induktionshäll, hel kyl och hel frys samt inbyggd fläkt och mikro. Vidare från köket ligger ett rymligt sovrum.

En av endast två bevarade herrgårdar i Gävles direkta närhet från 1800-talets början med högt kulturhistoriskt värde. Ägd av en förnäm borgarfamilj. Arkitekturen har inspirerats av Åby gård av Gävles borgare under 1800-talets första hälft och tillhör nyklassicismen en arkitekturstil från ca 1750-1820. Nuvarande byggnad är uppförd 1852 och utbyggd 1900 med baksidans veranda. År 1891 bedrevs här ett barnhem som ägdes av Gävle stad.

Huvudbyggnaden har bevarat sin ursprungliga arkitektur och har nu omvandlats till sex stycken representativa ägarlägenheter anno 2023. Bevarade detaljer så som rikt profilerad gesims under takfoten, kakelugnar från 1800-talets slut, glasveranda med bevarade bänkar, krysspröjsade fönster och pardörr, kolonner och gjutjärnsräcken från 1852, högre fönster på mittenvåning minner om en magnifik paradvåning, ett vackert lunettfönster i trapphuset på vindsplanet och synliga takbalkar och pigkammare (idag sovrum) med dörrar från 1800-talets första hälft. Lägenheterna har renoverats med nya uteplatser och balkonger, nya träfönster med spröjs och stormhakar, marbodalkök med bla Smegspisar och integrerad diskmaskiner. Stora salar i fil med pardörrar emellan. Rymliga badrum med kakel på väggarna och klinker på golvet samt infällda spotlights i taket. Gemensamt brandlarm. Till alla lägenheter finns en carport med elbilsladdare och förråd.

Den omgivande parken med fridlysta träd kommer förbli öppen vilket förstärker herrgårdsmiljön.
Här på platsen finns anor från en fäbod från 1700-talet dvs en lantherrgård från första hälften av 1700-talet med jordbruksdrift.

Ägarlägenhet
Bostaden säljs som en ägarläget, vilket innebär ett självbestämmande eftersom du själv äger lägenheten. Du disponerar fullständigt över lägenheten och kan hyra ut den på obestämd tid, pantsätta, belåna och sälja den. När du köper en ägarlägenhet köper du en del av fastigheten och blir lagfaren ägare av bostaden. Du betalar endast för bostadens värde, precis som när du köper en villa eller ett radhus. Här betalar du inte någon månadsavgift till en bostadsrättsförening. Som ägare av en ägarlägenhet betalar du endast för dina lånekostnader och en mindre avgift till en samfällighetsförening. Samfällighetsföreningen beslutar om hur gemensamma utrymmen som trapphus, tak, fasader och hiss med mera ska skötas.

Preliminära pantbrev.

Varmt välkommen - Unikt på paradvåningen

Se mer på filmen

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Här kliver du in i husets ursprungliga paradvåning med högre fönster än de andra våningsplanen.

Hall

En gemensam farstu välkomnar dig in. Mot den norra sidan ligger en bevarad glasveranda som minner från 1800-talets början. När du klivit in genom den nya säkerhetsdörren är allt nytt och oanvänt. Här kliver du in i husets ursprungliga paradvåning med högre fönster än de andra våningsplanen. Du möts av en öppen hall med vardagsrum till vänster, badrum rakt fram och kök till höger. Genomgående i hela lägenheten ligger trägolv och svarta kontakter och eluttag.

Vardagsrum

Från hallen till vänster ligger ett rymligt vardagsrum med hela ca 3,15 meter i takhöjd och plats för såväl mat- som soffgrupp. Vidare från vardagsrummet nås lägenhetens stora balkong, med fin detalj såsom smidet balkongräcke från ursprungsbyggnaden är bevarad. Från balkongen är det utsikt mot havsviken.

Sovrum

I anslutning till vardagsrummet ligger ett stort och ljust sovrum med tre stora fönster.

Duschrum

I anslutning till hallen ligger ett duschrum med kakel på väggarna och klinker med värme på golvet, samt spotlights i taket. Duschrummet är förberett för tvättmaskin och torktumlare.

Kök

Från hallen till höger ligger ett rymligt kök med inredning från Marbodal med integrerad diskmaskin. Köket har utrustats med Smegspis med induktionshäll, hel kyl och hel frys samt inbyggd fläkt och mikro.

Sovrum/matsal

Vidare från köket ligger ett sovrum med fönster åt två håll. Detta rummet är i anslutning till köket och kan med fördel nyttjas som matsal.

Kort information

Typ av egendom

Ägarlägenhet

Typkod

200

Gatuadress

Solviksvägen 7, 1102, 805 95 Gävle

Område

Gävle Engesberg

Boarea

100 kvm , enl. ritning(ar)

Antal rum

3 st , varav 2 st sovrum

Våningsplan:

2

Balkong/Uteplats

Gemensamma uteplatser

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  1
  • Totalt belopp: 2.066.116 kr
Driftkostnad:

Samfällighet: 35.124 kr/år

Total driftskostnad: 35.124 kr/år

Ägarlägenhet

Byggnadsår

1852

TV/Internet

GavleNets fiber

Grund

Murad natursten, Tillbyggnad gjuten sockel

Stomme

Timmer

Fasadtyp

Släthyvlad spontad panel

Taktyp

Taktegel

Fönster

Bottenvåning mittpost och två rutor, övervåningen korspost med två respektive en ruta i varje luft

Uppvärmning

Värmepump luft-vatten

Vatten

Kommunalt vatten

Avlopp

Kommunalt avlopp

Parkeringsbeskrivning

Carport med elbilsladdare

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Norrlandet är även benämningen på Gävlebuktens norra kust, från Fredriksskans mot Harkskär och öarna utanför, känt för sina stora sommarvillor, sommarhem och fiskelägena Bönan och Utvalnäs. Marken är till största delen upplåten med arrenden till bebyggda tomter. Delar av den jord Karl IX:s hustru Kristina 1602 donerade till Gävle uppläts på 1800-talet till fiskare. 1973 erbjöds de som har hus på Norrlandet tomträtt. Numera är många tomter friköpta.

På Norrlandet finns ännu yrkesfiskare, och många sommarboende. De första sommarvillorna byggdes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet med glasverandor och badhus, till exempel Engeltofta. Till Norrlandet fanns då reguljär ångbåtstrafik. Flera föreningar och organisationer har eller har haft sommarhem på Norrlandet. Från gamla E4 finns cykelbana utbyggd till Utvalnäs.

Norr om Engeltofta herrgård finns ett villaområde som SCB klassade som separat småort år 2010 med namnet Fredriksskans. Denna småort klassades 2015 som en del av tätorten Bönan

Gefle Segel Sällskaps hemmahamn 5 M ost-nordost om Gävle. Campingplats 500 m. Buss till Gävle 13 km. 200 m till hållplatsen. Hamnen har troligen fått sitt namn efter stads- musikanten Nils Huselius, som i början av 1700-talet lär ha bott på "haren", som är en gammal benämning för mindre ö. Denna har senare genom landshöjningen förenats med fastlandet. Bönans fiskeläge med gammalt kapell, lotsstation och fyrmuseum 2,5 km - buss. Hemsida:www.gss.nu

Besök Bönakusten i Gävle Skärgård & lägg till vid Huseliiharens / Seglarbarens gästhamn. Förutom att förtöja hos Sveriges näst äldsta segelsällskap - GSS med världsmästerskap & stora regattor på sitt CV - förtöjer du också i mitt i den populära kustleden.

Längs leden finns 13 orienteringstavlor som visar ledens sträckning, grillplatser, badplatser och var toaletter finns sommartid. Tänk på att ta med egen ved till grillplatserna. Kustledens huvudsyfte är att tillgängliggöra vattnet och de strandnära, allmänna naturområdena, samt att visa upp den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen.