Järvsta

Järvstabyn 25

200 KVM 8 rum och kök 5.475.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Boarea

200 kvm , enl. lantmäteriet

Antal rum

8 st , varav 4 st sovrum Mer fakta

Pris

5.475.000 kr

Som en Carl Larsson saga - Gården Järvstaholm från 1800-talet är till salu! En historia om ca 200 år

Som en Carl Larsson saga - Gården Järvstaholm från 1800-talet är till salu! En historia om ca 200 år utspelar sig här...

En av de äldsta gårdarna, ett stort hemman i ursprungsbyn Järvsta, avstyckad om hela 200 kvm boarea med bergvärme och härliga sällskapsytor med bl. a. från nationalromantikens tid, bevarade plankgolv, höga socklar, speglade dörrar, spröjsade renoverade(!) fönster och två vackra öppna spisar. Tomt om 4 168 kvm. Stor ladugårdsbyggnad om hela 270 kvm i vinkel med diverse utrymmen, bl. a. flera garagemöjligheter, tvättstuga och isolerad ateljé med loft. Ladan öppnar upp möjligheter till allt ifrån småskalig djurhållning till härliga midsommarfester och kräftskivor. Här finns det största kulturhistoriska värdet i den timmerbyggda delen som tros ha sitt äldsta ursprung från förmodligen en kringbyggd gård från första hälften av 1800-talet, en så kallad nordsvensk gårdstyp.

Fasad med snickarglädje. När du klivit in, efter farstun och det rymliga och välkomnande kontoret, genom vackra speglade dörrar möts du av den magnifika salen med golv av träplankor, höga socklar och en inglasad punschveranda med spröjsade fönster. Vidare kommer du till ett potentiellt matrum med stor öppen spis med insats. Vidare från matrummet ligger en köksavdelning med passage, gäst-wc, kök och pigkammare med tidstypisk pärlspont. Från köket ligger en liten källardel. På övervåningen öppnar en stor möblerbar hall upp sig med plankgolv, en bevarad och stor öppen spis, tidsenliga tapeter och utgång till en stor balkong med utblickar över den sommartid prunkande fruktträgården och åkern. Från hallen ligger fyra stycken sovrum och ett badrum med såväl dusch som badkar.

En L-formad K-märkt och mycket stor (hela 270 kvm) lada är förmodligen delar av den ursprungliga kringbyggda gården. Ur kulturminnesvårdssynvinkel är den timrade, vinkelställda delen mot gården den värdefullaste. I det "gamla fårhuset" inryms bl. a. garage, tvättstuga med gjutet golv och ateljé/vävstuga med plankgolv och öppet i nock. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare.
78 kvm "höskulle".
Vidare i den norra delen ligger en gammal mjölkkammare, spilta sommarrum och vävstuga och stor garagedel. Här finns stora möjligheter för den som önskar småskalig djurhållning.

Huset ligger inbäddat mot skogen i populära Järvstabyn.

Varmt välkommen - Ett verk i detta slag måste upplevas

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Farstu/kontor

När du klivit in genom den nya -16 dörren med fönsterrutor passerar du en liten farstu till ett kontor och redan här möts du av ett bevarat plankgolv med höga socklar som minner om forna tider.

Sal och Punschveranda

Vidare genom en speglad rejäl trädörr ligger en spatiös sal om hela ca 60 kvm med plankgolv och höga socklar. I anslutning till salen ligger en klassisk Punschveranda också med plankgolv och utgång till baksidans härligt prunkande trädgård.

Matsal/allrum

Vidare öppet från salen ligger en potential matsal idag mer allrum med stor öppen marmorprydd spis med insats.

Köksavdelning

Från matsalen ligger en passage med gästtoalett med klinkergolv och fönster. Vidare från passagen ligger en köksingång och ett kök med pärlspont och plankgolv. Längst in genom köket ligger en pigkammare med plankgolv och hel kyl samt hel frys. I anslutning till pigkammaren ligger ett matförråd. En trappa ner ligger en liten källare med pannrum.

Övervåning - Möblerbar hall

När du kommit uppför den breda trätrappan står du i en möblerbar hall med plankgolv, mycket stor öppen spis (ej i bruk) och utgång till en fritt belägen balkong med utsikt över sommartid den prunkande trädgården med diverse fruktträd och bärbuskar, mot åkern. Här sitter en tidstypisk tapet. I anslutning till hallen ligger tre kattvindar för förvaring.

Sängkammare

Vidare längst in till höger från hallen ligger en passage med klädkammare med fönster och från passagen ligger en stor sängkammare med plankgolv och tre garderober.

Tre sovrum

Till vänster i hallen genom vackra glasdörrar ligger tre sovrum på rad med plankgolv. De två yttre med charmiga snedtak och lunettefönster. Det mittersta inrymmer två garderober med överskåp.

Dusch- & badrum

Längst in runt trappan på övervåningen ligger ett charmigt dusch- och badrum med snedtak. I duschdelen är det kakel på väggarna och klinker på golvet. I badrummet är det fönster åt två håll vilket ger ett mycket ljust intryck.

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Typkod

220

Gatuadress

Järvstabyn 25, 80592 Gävle

Område

Järvsta

Boarea

200 kvm , enl. lantmäteriet

Biarea

43 kvm

Tomtarea

4168 kvm

Antal rum

8 st , varav 4 st sovrum

Taxeringsår

2021

Totalt taxeringsvärde

3.052.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  1
  • Totalt belopp: 200.000 kr
Driftkostnad:

Hushållsel: 9.604 kr/år

Försäkringskostnad: 7.334 kr/år

Renhållning: 3.218 kr/år

Uppvärmning: 15.204 kr/år

Vatten och Avlopp: 4.602 kr/år

Total driftskostnad: 39.962 kr/år

Byggnad

Byggnadsår

1870

Byggnadskommentar

Tak och golv tilläggsisolerat på -90-talet

Byggnaderna är kulturhistoriskt värdefulla och ligger inom ett sådant område. De omfattas av skyddet som finns i plan- och bygglagens 8 kap 13§ samt 8 kap 17§. Vilket innebär att det som gör dem värdefulla inte får förvanskas. För vidare frågor kontakta lena.boox@gavle.se eller ring 026-17 80 00.

Grund

Torpargrund, liten källare

Fasadtyp

Träpanel

Taktyp

Taktegel, renoverat och tilläggsisolerat på 90-talet

Fönster

2-glasfönster renoverade med innerfönster

Uppvärmning

Bergvärmepump, braskamin

Vatten

Kommunalt vatten året om

Avlopp

Kommunalt avlopp

Övriga byggnader

En L-formad K-märkt och mycket stor (hela 270 kvm) lada är förmodligen delar av den ursprungliga kringbyggda gården. Ur kulturminnesvårdssynvinkel är den timrade, vinkelställda delen mot gården den värdefullaste. I det "gamla fårhuset" inryms bl. a. garage, tvättstuga med gjutet golv och ateljé/vävstuga med plankgolv och öppet i nock. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare.
78 kvm "höskulle".
Vidare i den norra delen ligger en gammal mjölkkammare, spilta, sommarrum och vävstuga och stor garagedel. Här finns stora möjligheter för den som önskar djurhållning.
Taket renoverat och tilläggsislolerat på 90-talet.

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Järvsta är en by, strax söder om Hemlingby, med en blandning av gamla och nya villor, vissa med småskalig djurhållning. Direkt närhet till skogen och naturen som leder dig till Hemlingby Friluftsområde. Området är känt för sin aktiva byförening som arbetar med både trivsel och gemenskap. Nya busshållplatser är anlagda med endast ca 5 km in till Gävle centrum och drygt ca 8 km till Furuvik.