Villastaden

Tegnérvägen 10D

275 KVM 10 rum och kök 10.475.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Boarea

275 kvm , enl. lantmäteriet

Antal rum

10 st , varav 6 st sovrum Mer fakta

Visning

Visning måndag 23 maj Ring 026-12 15 15 eller maila info@bergmansmaklarbyra.se för tidsbokning! Se över lånelöftet innan...

Pris

10.475.000 kr

Villastadens första villa! Insynsskyddad & spatiös om hela 275 kvm med uthyrningsdel & dubbelgarage

Hur var husdrömmarna på 1800-talets slut? Villa Fridsta var den första villan som byggdes i Västra Villastaden.

Spatiös villa från 1887, inbäddad lugnt och insynsskyddat i oslagbara Villastaden som är en god representant för den stadsbyggnadsfilosofi som rådde i Sverige kring förra sekelskiftet. Huset är förmodligen ritat av Gävles stadsarkitekt (1877-1922) Erik Alfred Hedin som satte stor prägel på Gävles stadsplanering och Villastaden är ett tydligt exempel på den.

Huset är stamfastighet för kvarteret och byggt som villa åt Apotekare Alfred Berlin 1887. En pampig lindallé leder dig till huset och på uppfarten ligger idag ett dubbelgarage med fjärrstyrd port. Huset inrymmer hela 10 rum och två kök. Från historien finner du bevarade detaljer i form av bl. a. härlig takhöjd, öppen spis i marmorsten, kakelugn, fiskbensmönstrade parkettgolv i ek, höga golvlister, fönsterbrädor i sten.
Spatiöst vardagsrum i husets centrum öppet mot köket och stora fönsterpartier från båda hållen gör att ett härligt ljus flödar igenom rummen. I anslutning till vardagsrummet ligger en matsal för fina middagar. Köket är modernt renoverat med en stor och sällskaplig köksö. Tre kaklade badrum. Gott om förvaringsmöjligheter i form av klädkammare och kattvindar och källare. Tre altaner varav en mycket stor med utgång från vardagsrummet, skyddat belägen på husets baksida med utespa och en med kvällssol och med dubbla dörrar från köket. Falsat plåttak.
Med egen ingång ligger en enrumslägenhet som lätt kan separeras från huvudbostaden. En passage med parkettgolv i ek leder dig till ett totalrenoverat -05 duschrum med kakel på väggarna och klinker på golvet med värme. Vidare från passagen ligger ett stort sovrum med parkettgolv i ek och i anslutning till detta rum leder en trappa till en pigkammare/klädkammare/förråd. Längst in i passagen ligger ett renoverat -18 kök med parkettgolv i ek. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, diskmaskin, rostfri kyl/frys och fläkt.

Varmt välkommen - En av de pampiga villorna i Gävle med anor från 1800-talet.

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Hall

När du passerat den pampiga allén och klivit in i hallen står du på ett klinkergolv med värme. I taket i hallen är det infällda spotlights. Vidare in från hallen ligger en passage med ett anrikt fiskbensmönstrat parkettgolv i ek.

Matrum

Längre in till vänster från passagen ligger ett matsal/sovrum med höga golvlister vilket minner om forna tider. Från matsalen är det öppet mot vardagsrummet

Badrum

I anslutning till passagen ligger ett av tre(!) badrum med kakel på väggarna och klinker på golvet. I badrummet är det ett nyare fönster.

Vardagsrum

De flesta utrymmena på entréplan leder dig till ett stort allrum med härlig takhöjd, öppen spis, fönsterbrädor, höga golvlister och fiskbensmönstrat parkettgolv som minner från forna tider.

Kök

Öppet från vardagsrummet ligger ett renoverat kök med köksö och bänkskivor i sten. Köket är utrustat med integrerad diskmaskin, induktionshäll, fläkt, hel kyl, hel frys, inbyggd ugn och mikro i rostfritt. Från köket är det utgång genom dubbla dörrar till en altan med härlig kvällssol.

Sovrum

Till höger från passagen ligger ett sovrum/kontor med parkettgolv i ek.

Uthyrnings-/tonårsdel

Med egen ingång ligger en enrumslägenhet som lätt kan separeras från huvudbostaden. En passage med parkettgolv i ek leder dig till ett totalrenoverat -05 duschrum med kakel på väggarna och klinker på golvet med värme. Vidare från passagen ligger ett stort sovrum med parkettgolv i ek och i anslutning till detta rum leder en trappa till en pigkammare/klädkammare/förråd. Längst in i passagen ligger ett renoverat -18 kök med parkettgolv i ek. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, diskmaskin, rostfri kyl/frys och fläkt.

Övervåning -Allrum

När du kommit upp från spiraltrappan i vardagsrummet står du i ett stort och insynsskyddat allrum med parkettgolv i ek och en vacker kakelugn.

Hall

En trappa från uthyrningsdelen leder dig upp till en hall med blyinfattade fönster från husets ursprung. I hallen ligger parekttgolv i ek och de speglade dörrarna är gedigna från när huset byggdes. I hallen inryms hela 6 garderober med överskåp.

Sovrum

Direkt till höger ligger ett stort sovrum med en walk in closet och en klädkammare.

Duschrum

Längre in till vänster i hallen ligger ett renoverat -11 duschrum med kakel på väggarna och klinker med värme från vattenburet(!) system. Duschrummet är utrustat med handdukstork med vattenburet system och ett fönster släpper in det härliga dagsljuset.

Sovrum

Längre in till vänster ligger ett rymligt och insynsskyddat sovrum med parkettgolv i ek och panélfondvägg.

Sovavdelning

Längst in från hallen på övervåningen ligger en sovavdelning med en stor walk in closet till höger och sovrum rakt fram och en walk in closet till vänster.

Källare

Från ingången till uthyrningsdelen ligger en källare med hall, pannrum och tvättstuga med ny -19 tvättmaskin och -18 torktumlare.

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Typkod

220

Gatuadress

Tegnérvägen 10D, 80267 Gävle

Område

Villastaden

Boarea

275 kvm , enl. lantmäteriet

Biarea

25 kvm

Tomtarea

1038 kvm

Antal rum

10 st , varav 6 st sovrum

Taxeringsår

2021

Totalt taxeringsvärde

5.185.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  13
  • Totalt belopp: 4.695.000 kr
Driftkostnad:

Elkostnad: 48.000 kr/år

Försäkringskostnad: 18.500 kr/år

Renhållning: 4.300 kr/år

Vatten och Avlopp: 8.800 kr/år

Total driftskostnad: 79.600 kr/år

Byggnad

Byggnadsår

1910

TV/Internet

Villastadens kabel-TV förening/Tele2 tre hål i väggen.

Energiprestanda

120 kwt/kvm/år

Grund

Källare

Fasadtyp

Stående träpanel

Taktyp

Falsad plåt

Fönster

2-glasfönster

Uppvärmning

Fjärrvärme

Vatten

Kommunalt vatten året om

Avlopp

Kommunalt avlopp

Parkeringsbeskrivning

Dubbelgarage med fjärrstyrd port.

Energideklaration utförd

2013-12-05

Energistatus

Energideklaration är utförd

Energiprestanda

120

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Villastaden (tidigare Södra Villakvarteren) är en stadsdel i Gävle belägen mellan Gavleån i norr, Kungsbäck i väst, Olsbacka i syd och Vallbacken i öst. Stadsdelen växte upp i början av 1900-talet och består till största delen av mycket stora, i många fall luxuösa, villor på stora tomter. Det oregelbundna gatunätet (som är namngett efter bl.a. gudar från den nordiska mytologin), till stor del kantat av träd och här och var mynnande i små platsbildningar, är en god representant för den stadsbyggnadsfilosofi som rådde i Sverige kring förra sekelskiftet och här främst företräddes av P O Hallman. Gävles stadsarkitekt 1877-1922 Erik Alfred Hedin satte stor prägel på Gävles stadsplanering och Villastaden är ett tydligt exempel.

Det lantliga läget i utkanten av dåvarande Gävle tillsammans med närheten till det 1909 inflyttade Hälsinge regemente gjorde att stadsdelen blev populär hos officerare och andra ur stadens högre stånd. Stadsdelen har än i dag de högsta taxeringsvärdena och försäljningspriserna i Gävle kommun.

Längs Kungsbäcksvägen och Gavleån, i stadsdelens norra utkant, finns Gävles "evenemangsstråk" med konserthuset, f.d fotbollsstadion Strömvallen och kvarteret Silvanum med konsthall och utbildningslokaler för högskolan.