Bolån


#bergmansmäklarbyrå AB:s goda kontakt med kreditinstituten gör att ni får bästa hjälp vid finansieringen när ni ska köpa bostad. Ni kan även få hjälp med ett kreditlöfte innan ni hittat ert rätta boende om så önskas.

 

Ett bostadslån består oftast av bottenlån respektive topplån. Bottenlånet innebär att det är en lägre risk för den som lånar ut pengarna, topplånet bör amorteras bort i en snabbare takt då det har en rörlig ränta som oftast är högre än bottenlånets.

 

Bottenlån

Värdet på bostaden du vill köpa och hur mycket du behöver låna avgör hur ditt lån kommer att se ut. Bottenlånet är den största delen av ditt lån och uppgår i normala fall till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Vi lägger upp en individuell amorteringsplan för ditt bottenlån. Du kan välja på flera olika räntebindningstider, från tre månader upp till tio år.

 

Egen insats

Du måste ha en kontantinsats på minst 15 procent av köpeskillingen.

 

Amortering

Att betala av på lånet är ett bra sätt att spara. Det gör också att du får en lägre boendekostnad och ett belåningsbart utrymme att använda dig av när något går sönder eller när det är dags att renovera. Från och med den 1 juni 2016 ska alla nya bolån med en belåningsgrad över 50 procent amorteras. Det innebär att: 

•    nya bolån med en belåningsgrad mellan 50-70 procent ska amorteras med minst 1 procent av det totala lånebeloppet per år

•    nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras med minst 2 procent av det totala lånebeloppet per år

Från och med den 1 mars 2018 ska alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, dvs inkomst före skatt, ska amortera 1 % på bolånet utöver ovan nämda amorteringsregler. 

 

http://www.handelsbanken.se/gavle