Guide för att köpa bostadsrätt


Funderar du på ny bostadsrätt? I Gävles många närområden, till exempel Alderholmen, Furuvik och Oslättfors har vi stor erfarenhet att förmedla bostadsrätter. I vår köpguide tar vi dig igenom steg för steg hur ditt bostadsköp går till och vi på Bergmans Mäklarbyrå hjälper till hela vägen till avslutad affär. 

 

1. Sök bostad

Att hitta det rätta boendet är inte alltid det enklaste, det är mycket som ska stämma. Hur vill ni bo? Vad får det kosta? Var vill ni bo? På vår bevakningstjänst http://www.bergmansmaklarbyra.se/bevakning/ kan vi hjälpa er att finna er drömbostad. Ni finner även våra fastigheter och bostadsrätter på hemsidan, Hemnet, Instagram och Facebook.

 

2. Värdering av er bostad

Det är bra om ni vet vad er bostad är värd, då kan ni få ett försprång när er drömbostad väl dyker upp. Vi gör en kostnadsfri värdering, och förberedelser, kontakta oss på 026-12 15 15.

 

3. Finansiering

#bergmansmäklarbyrå ABs goda kontakt med kreditinstituten gör att ni får bästa hjälp vid finansieringen när ni ska köpa bostad. Ni kan även få hjälp med ett kreditlöfte innan ni hittat ert rätta boende om så önskas.

Då ni ska ta ett bostadslån består det oftast av bottenlån respektive topplån. Bottenlånet innebär att det är en lägre risk för den som lånar ut pengarna, samt att de har den bästa säkerheten i bostaden. Topplånet bör amorteras bort i en snabbare takt då det har en rörlig ränta som oftast är högre än bottenlånets.

 

4. Visningen

#bergmansmäklarbyrå AB har personliga och bokade visningar. Detta gör att ni i lugn och ro kan gå igenom bostaden i den takt ni önskar samt ställa frågor till mäklaren. Vid visningen är det en fördel om ni har klart med lånelöfte från bank.

 

5. Budgivning

En budgivning kan uppkomma då det är fler spekulanter som är intresserade. Det finns olika varianter av budgivning, men vanligast är en så kallad öppen budgivning. Vi använder öppen budgivning. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar buden via telefon. När affären är avslutad lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas.

 

6. Kontrakt

När tiden är inne för att genomföra köpet ska det skrivas kontrakt som den ansvarige fastighetsmäklaren gör i ordning. Då kontraktsmötet äger rum går fastighetsmäklaren igenom kontraktet och stämmer av om det råder några oklarheter. Vid detta tillfälle erbjuds köparen en kalkyl som grundas på köparens ekonomiska förhållanden.

 

7. Undersökningsplikt

När du köper en bostadsrätt övertar du den i ”befintligt skick”. Det betyder att du köper lägenheten med eventuella fel och brister som finns i den. Det är därför viktigt för dig att du tittar på lägenheten innan du skriver på överlåtelseavtalet. En särskild typ av ”fel” som kan drabba en bostadsrättsköpare är de som hänför sig till Bostadsrättsföreningens ekonomi.

Man köper en del i en ekonomisk förening med rätt att nyttja en bostad. Vårt råd till dig är att du, innnan du skriver på överlåtelseavtalet, försöker skaffa dig en bild över föreningens ekonomi genom att rådfråga mäklare och föreningens ekonomiske förvaltare eller ekonomiansvarige. Se också till att få ett exemplar av föreningens senaste årsredovisning.

 

8. Tillträde

Överlåtelse av bostaden sker enligt överenskommelse. Fastighetsmäklaren bokar in tid och plats med köpare, säljare och bank. Vid tillträdet överlämnar fastighetsmäklaren en likvidavräkning, vilket är en ekonomisk redovisning mellan säljare och köpare, samt ett köpbevis, som är ett slutgiltigt kvitto på köpet. Säljaren lämnar ifrån sig nycklar och andra handlingar av vikt till köparen.

 

9. Det är bara att gratulera! Nu har ni flyttat in i er nya bostad!