Guide för att sälja villa


Bergmans Mäklarbyrå har satt ihop en guide för dig som ska sälja din villa i Gävle. Med erfarenhet att jobba i många av Gävles näromården, så som Forsbacka, Sätra och Villastaden hjälper vi dig att få din villa ut till försäljning. Välkommen att läsa vår säljguide och kontakta oss på Bergmans Mäklarbyrå.

 

Träffa mäklaren

När ni funderar på att sälja er bostad bokar vi in ett möte hos er eller på vårt kontor. Vi går igenom det bästa upplägget för er bostadsförsäljning. Vi värderar bostaden och förklarar också i detalj hur försäljningsprocessen går till.

 

Homestyling

Vi erbjuder alltid våra kunder två kostnadsfria konsultationstimmar med vår stylist som går ige¬nom vad ni kan göra för att förbereda bostaden inför fotografering och visning. Det är många gånger de små detaljerna som gör den stora skillnaden. A och O är att skapa en röd tråd i hemmet och att skapa rymd. Detta för att göra ett så lugnt intryck som möjligt och lämna utrymme åt de potentiella köparna, så att de kan känna igen sig själva i den nya bostaden. Läs mer om homestyling här.

 

Besiktning

När ni lämnar in er villa till försäljning hos oss lotsar vi er vidare till kunniga besiktningsmän för överlåtelsebesiktning och energideklaration. Vi hjälper er med en dolda felförsäkring om så önskas. Vid försäljning av en fastighet är det bra att göra en grundläggande kontroll av fastigheten, detta görs av en auktoriserad besiktningsman. Det är en trygghet för er som säljer, men även för den som ska köpa. Om det finns små brister på fastigheten kan ni här åtgärda dessa innan försäljningen börjar. Om fastigheten inte är energideklarerad har vi goda kontakter för det, vilket är ett lagkrav från och med 1 januari 2009. Sälj bostaden genom oss och sov gott om natten!

 

Proffsfotograf

Presentationen av er bostad är viktig. Vi vill att den ska hålla hög kvalitet. Bilderna är oerhört viktiga då de ska skapa uppmärksamhet, känslor och samtidigt återspegla verkligheten. Därför har vi en proffsfotograf som kommer ut och fotograferar er bostad. Dessa bilder använder vi sedan i marknadsföringen. Läs mer om proffsfotografen här.

 

Prospekt

Efter att ni haft en konsultation med vår stylist och vår fotograf tagit bilder på er bostad är det dags för en bostadspresentation. Ansvarig fastighetsmäklare beskriver er bostad och en presentation börjar ta form med de bilder som fotografen tagit. Självklart godkänner ni texterna innan försäljningen påbörjas. När texterna är färdiga trycker vi en broschyr över er bostad. Den¬na delas ut till spekulanter på visningen.

 

Marknadsföring

Ni får den maximala marknadsföringen när er bostad finns på vår hemsida, Hemnet.se, Blocket.se och Hitta.se. Vi har även annonser på Instagram, Facebook och Twitter. Som tilläggstjänst kan vi erbjuda att din bostad exponeras med film och statister. 

 

Visningar

Hos oss är det alltid personliga och bokade visningar. Det gör att kunden i lugn och ro kan gå igenom bostaden i den takt kunden önskar samt ställa frågor till mäklaren. Du anlitar ju en mäklare för att denne ska sälja er bostad. Inte bara stå i entrén och ta emot folk. Vi värnar om er integritet, därav de bokade visningarna med namn och telefonnummer. Ni har på så sätt möjlighet att få reda på vilka som besökt er bostad.

 

Budgivning

En budgivning kan uppkomma när flera spekulanter är intresserade. Vi använder oss av öppen budgivning, den vanligaste varianten. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till ansvarig fastighetsmäklare. När affären är avslutad lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av båda parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning men innan köpekontraktet undertecknats är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas.

 

Kontrakt

Då kontraktsmötet äger rum går fastighetsmäklaren igenom kontraktet och stämmer av om det råder några oklarheter. Innan detta tillfälle har även säljaren möjlighet att teckna en doldafelförsäkring.

 

Tillträde

Överlåtelse av fastigheten sker enligt överenskommelse. Vi bokar in tid och plats med köpare, säljare och bank. Vid tillträdet överlämnar fastighetsmäklaren en likvidavräkning, vilket är en ekonomisk redovisning mellan säljare och köpare, samt ett köpebrev, som är ett slutgiltigt kvitto på köpet. Säljaren lämnar ifrån sig nycklar och andra handlingar av vikt till köparen.

 

Skatteberäkning

Efter avslutad affär erbjuder vi er deklarationshjälp.