Centrum

Södra Fiskargatan 2A

39 KVM 1 rum och kök 875.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Bostadsrätt

Boarea

39 kvm

Antal rum

1 st Mer fakta

Pris

875.000 kr

Vindsvåning i ett av Gävles tre palats med centralstationen och Gavleån runt knuten...

Centralt belägen och mycket ljus vindsvåning i ett av Gävles tre palats med centralstationen och Gavleån runt knuten. Ca 3 meter i takhöjd, stuckaturer, höga lister, speglade dörrar och krans som minner från 1800 -talet. Furuplankgolv. Totalrenoverat -12 duschrum med kakel på väggarna och klinker på golvet. Modernt kök med klinkergolv. Den höga takhöjden möjliggör loft/loftsäng. "Kattvindar" och nisch med regäla garderober för förvaring. Här bor du med centralstationen och Gavleån runt knuten... Ev. möjlighet till garage. Begärt pris 875 000 kr.

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Hall

När du kommit uppför trappan så har du ett förråd mittemot entrédörren och väl inne möts du av det härliga ljuset så här högt upp. I hallen ligger ett tidsenligt furuplankgolv.

Duschrum

Till vänster i hallen ligger ett totalrenoverat -12 duschrum med kakel på väggarna och klinker på golvet. Duschrummet är utrustat med kommod, handdukstork och infällda spotlights.

Rum

Rakt fram i hallen ligger ett mycket ljust rum med fantastisk takhöjd vilket möjliggör loft/loftsäng. I vardagsrummet är det höga lister, krans och stuckaturer som minner från forna tider. En nisch med två rejäla garderober med speglade dörrar. I rummet är det två "kattvindar" med förvaringsmöjligheter.

Kök

Till vänster från rummet ligger ett modernt -02 kök med klinkergolv, infällda spotlights. Köket har utrustats med rostfri ugn, kyl/frys och spishäll.

Kort information

Typ av egendom

Bostadsrätt

Lägenhetsnummer:

40

Gatuadress

Södra Fiskargatan 2A, 80280 Gävle

Område

Centrum

Boarea

39 kvm

Antal rum

1 st

Våningsplan:

4

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

  • Andelstal insats: 1,32480
  • Andelstal avgift: 1,34588
Månadskostnad:

3.045 kr/mån

Ingår i avgiften:
  • Uppvärmning: Ja
  • Vatten ingår: Ja
  • Internet ingår: Ja
  • Kabel-tv ingår: Ja
Driftkostnad:

Hushållsel: 1.896 kr/år

Total driftskostnad: 3.996 kr/år

Föreningsuppgifter

Bostadsrättsförening

Riksbyggen BRF Dalapalatset

Typ av förening

Bostadsrättsförening

Byggnadsår

1897

Allmän information

För vidare information gällande föreningen och dess ekonomi vänligen kontakta Ordförande Britt-Marie Ryd, 0705294442, britt-marie.ryd@hotmail.com

TV/Internet

Bredbandsbolaget

Övriga utrymmen i föreningen

Det finns ett förråd i källaren och ett förråd utanför entrédörren. I föreningen finns samlingslokal, cykelförråd i källaren och på gården.

Parkeringsbeskrivning

Eventuell möjlighet att hyra garage i grannfastighet!

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Våningarna vara stora och där ingick helt självklart både ­herrum och jungfrukammare. Då var det det stinsar och andra tjänstemän inom järnvägen som bodde här.
Huset byggdes faktiskt för dem, av Gefle-Dala enke- och pupillkassa ett försäkringsbolag inom Gefle-Dala järnväg, som byggde den första järnvägen från Gävle för att frakta gods från Bergslagen till hamnen i Gävle.
Det finns tre centralpalats i Gävle, ovanligt många för en stad av Gävles storlek. Gevaliapalatset, det som ligger i korsningen Norra Kungsgatan och Nygatan, byggdes först åren 1890-92 av byggnadsaktiebolaget Gevalia, som liksom kaffebolaget tog namnet från den latinska benämningen på Gävle. Arkitekter var E.A. Hedin och E.O. Ulrich. Centralpalatset, mitt emot Centralstationen, ritades av ingen mindre än den berömde Ferdinand Boberg och byggdes 1991-93 av Gefle Centralbyggnadsaktiebolag.
Dalapalatset uppfördes av Gefle Dala Jernvägs Enke- och Pupillkassa under åren 1896-99. Arkitekten hette Nils Nordén. Pupill är ett gammalt ord för föräldralöst barn.
Det var från början avsett att bli ännu större än det är. Det kan man se på den avhuggna fasaden på Brynäsgatan. Troligen fullbordades aldrig huset på grund av dålig ekonomi och att byggherren fick problem med byggmästaren. Under årens lopp har inte så mycket hänt med huset. Hissar installerades 1939. Centralvärme installerades. Det gjorde man helt enkelt genom att borra hål i golvet för rören.
Ett järnvägsbolag byggde huset. På senare år har ett järnvägsbolag varit en av hyresgäster­na. I hörnan där det tidigare låg en livsmedelsaffär fanns Gävle Järnvägsteknik, ett av fem bolag i Sverige som sysslade med att bygga och underhålla järnvägar.
Husets stora paradvåningar finns inte längre. De har delats upp i mindre enheter. Men fortfarande finns en del egenheter kvar i huset, som rum enhalvtrappa upp. Så har Stefan Wiktorsson det. Han har inte bara firman i huset utan bor där också med sin familj. Det var dåvarande ägaren Diös, som renoverade huset. Nu är det en bostadsrättsförening, som äger huset.