Eskön

Drakbergsvägen 1

143 KVM 7 rum och kök 4.900.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Boarea

143 kvm , enl. lantmäteriet

Antal rum

7 st , varav 5 st sovrum Mer fakta

Pris

4.900.000 kr

Sverigeunikt- Östkust, kvällssol, utsikt mot havet, stort garage & båten ett stenkast bort...

Här har du ett sydväst läge med sol hela dagen som avslutas med en solnedgång och utsikt mellan trädtopparna mot havet på vårt avlånga lands östra kust, dessutom leder vägen dig ner till vattnet och bryggan...

Uppe på berghällan, insynsskyddat med enskilt läge och fantastisk utsikt mot havet ligger detta smultronställe med unik kvällssol och ett stenkast bort ligger en brygga vid havskanten. Friköpt tomt. 1/24 delägarskap i en gemensam båtförening med sjötomt och grill- samt båtplats med gångavstånd. Stor altan med utespa och inglasad del. Nytt -14 isolerat garage om hela ca 70 kvm(!) öppet i nock med gjuten platta och luftvärmepump.
Ekparkettgolv och infällda spotlights i taket. Modern planlösning i vardagsrummet, öppet i nock med panoramafönster i nock mot havet och stor murad spis med keddyinsats. Öppet med fint glasräcke mot vardagsrummet från övervåningen. Nyare -12 och mycket stort duschrum med kakel på väggarna och klinker med värme på golvet. I duschrummet är det möjligt med två duschar för den som önskar. Duschrummet är utrustat med tvättmaskin och torktumlare. Stort, nyare -14 kök med två köksöar. Från köket är det en utbyggnad med matrum och sovrum med utgång till en balkong i entréplan och två sovrum med fönster upp i nock på övervåningen. Rymligt allrum på övervåningen med utsikt mot vardagsrummet. Källare med relaxytor med hörnbubbelbadkar och bastu. Telias öppna fiber.

Eskön är en ö i bottenhavet endast ca 25 minuter från Gävle. Ön har en härlig natur, med vandringsleder, hamn med bryggplatser för större båtar och 5 minuter från huset ligger en badplats med sandstrand.

Varmt välkommen - Riksunika lägen är få...

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Hall

När du klivit in via den stora altanen med inglasat uterum och utespa, står du i en hall med ekparkettgolv. Hallen är öppen mot köket via en köksö.

Vardagsrum

Till vänster öppet från hallen ett etagé upp ligger ett vardagsrum med ekparkettgolv och tak samt panoramafönster upp i nock. I vardagsrummet pryder en ståtlig öppen spis med keddyinsats. Direkt till vänster i vardagsrummet ligger en rymlig klädkammare.

Sovrum

Längst in till höger i vardagsrummet ligger ett sovrum med ekparkettgolv och utsikt mot havet.

Sovrum

Direkt till höger i vardagsrummet mittemot klädkammaren ligger ett rymligt sovrum.

Duschrum

Rakt fram i hallen när du klivit in ligger trappan till övervåningen och till höger om den ligger ett stort duschrum totalrenoverat -12 med kakel på väggarna och klinker med värme på golvet. I duschrummet finns två golvbrunnar för den som behöver två duschmöjligheter. Duschrummet är utrustat med tvättmaskin och torktumlare, båda från -12.

Kök

Öppet till höger från hallen ligger ett nytt -14 kök med ekparkettgolv, infällda spotlights i taket och två köksöar. Köket är utrustat med induktionshäll, fläkt, inbyggd ugn och mikro i arbetshöjd, hel kyl och hel frys.

Matrum

Vidare öppet från köket i utbyggnaden ligger ett matrum med ekparkettgolv och utgång till en balkong.

Sovrum

Från matrummet kommer du till ett sovrum/kontor med utgång till samma balkong som från matrummet.

Övervåningen - Allrum

När du kommit upp står du i ett allrum med glasräcke och utblick mot vardagsrummet nere.

Två sovrum

Vidare från allrummet ligger två insynsskyddade sovrum i utbyggnaden med panoramafönster upp i nock.

Relax

En trappa ner från köket ligger en relax med klinkergolv. Ralaxen är utrustad med hörnbubbelbadkar och bastu. Till höger när du kommit ner är det bara fantasin som styr vad du gör med det utrymmet...

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Typkod

220

Gatuadress

Drakbergsvägen 1, 80596 Gävle

Område

Eskön

Boarea

143 kvm , enl. lantmäteriet

Biarea

107 kvm

Tomtarea

2463 kvm

Antal rum

7 st , varav 5 st sovrum

Taxeringsår

2018

Totalt taxeringsvärde

1.918.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  12
  • Totalt belopp: 1.763.000 kr
Driftkostnad:

Elkostnad: 23.125 kr/år

Båtplats: 500 kr kr/år

Vägkostnad: 2.700 kr/år

Total driftskostnad: 26.325 kr/år

Byggnad

Byggnadsår

1975

TV/Internet

Telias öppna fiber.

Energiprestanda

103 kwt/kvm/år

Fasadtyp

Stående lockpanel

Taktyp

Betongpannor

Fönster

3-glasfönster

Uppvärmning

Värmepump luft-luft och Keddy kamin

Skorsten

Murad skorsten med insatsrör

Vatten

Enskilt vatten året om, ca 110 meter borrad brunn. Renoverad -16 med ny pump, slang och kabel

Avlopp

Enskilt avlopp med nytt -19 minireningsverk

Radon kommentar

Låga radonvärden i vattnet.

Tomtbeskrivning

Möjlighet till tecknande av nyttjanderättsavtal med markägaren kan finnas på marken ner till vattnet.
Plus 1/24 del i gemensam sjötomt med båtplats

Energideklaration utförd

2020-08-21

Energiklass

E

Energiprestanda

103

Energiprestanda, primärenergital

135

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Eskön är en by i Hille socken i Gävle kommun belägen på ön med samma namn belägen cirka 20 kilometer nordost om Gävle. För bebyggelsen i byn och grannbyn Esköränningen belägen på västra sidan av Eskösundet har SCB avgränsat och namnsatt småorten Eskön-Eskörönningen.

För drygt 3 000 år sedan blev de högsta bergstopparna på Eskön synliga över vattenytan som då var cirka 25 meter över nuvarande havsnivå. Någon gång kring Kristi födelse kan man tydligt se att landhöjningen format två öar och för cirka 500 år sedan sjönk vattennivån så pass att dessa öar blev en. Det är den ön som vi idag kallar Eskön.

Hur länge det funnits bofast befolkning på Eskön är okänt. Klart är dock att ön redan i början av 1500-talet var skattlagd för jordbruk och fiske. I 1541 års skattelängd omnämns Eskön för första gången som ”Äsköne”. Vi kan läsa om bonden Monss som bodde här och fiskade lax i vattnet runtomkring. På den här tiden var Kronan (den kungliga staten) berättigad till hälften av all jakt och fiskefångst, vilket också är anledningen till att vi idag vet vilken verksamhet som fanns på platsen.

Boplatserna låg före 1800-talet på västra Eskön, medan platsen för det vi idag ser som villaområdet och småbåtshamnen (den södra delen av ön) bär på en egen, hittills relativt okänd historia. Av skogsdelningskartan från 1765 framgår det dock att området är namngivet med olika platsnamn där ordet ”Hamn” ingår på nio ställen (Hamnmarsskiftet, Hamnmaren, Hamnmarsmuren, Hamnsundsviken, Hamnsundsudden, Hamnsundsrönningen, Hamnänget, Hamnängsharn och Hamnsundsharn). Området måste därför i gamla tider ha haft en ganska stor betydelse för angöring av båtar.

I Laga skiftets bysprängning 1896 ålades de stora markägarna Anders och Karin Larsson på ön att senast 1899 flytta ut sitt boende och sina byggnader från byn till östra Eskön. Mangårdsbyggnaden finns kvar på adressen Utskärsvägen 71. Vid småbåtshamnen har det tidigare funnits en ångbåtsbrygga som sannolikt varit trafikerad någon gång runt sekelskiftet 1800/1900. I samband med byggnationen av nuvarande småbåtshamn kunde tydliga rester från detta spåras i och runt vattnet.

Förlista skepp och fiske
1904 förliste skonertsskeppet Fanny Raumo utanför Eskön. Natten var kall och vintern hård när hon gick på grund. De finska sjömännen lyckades med ortsbefolkningens hjälp ta sig oskadda i land, men skeppet, likt ett spökskepp sjönk så småningom till havets botten. Det sägs att en av stugorna på ön är byggda av vrakdelar som plockades upp från vattnet senare och att det fortfarande idag går att hitta spår av vraket för den som vågar dyka ner och se efter. Gunnar Gadestedt har beskrivit den dramatiska förlisningen på ett bra sätt i bifogad artikel.

Fritidshusbebyggelsen tog fart på västra Eskön i anslutning till den befintliga byn på 60- och 70-talen. Esköhamn blir den första mer samlade bebyggelsen på östra Eskön.

Fiske har varit Esköns huvudnäring så långt tillbaka vi kan se i kyrka och historieböckerna, men under 1900-talets senare hälft avtog denna verksamhet. Idag finns det ingen på ön som livnär sig av fiske, men möjligheterna är många för framtidens Eskön.

2015 restaurerades den lilla sjön Östramaren för att delvis återskapa Hamnmaren. Detta ökar givetvis attraktiviteten på de näraliggande villatomterna och möjliggör för boende och besökare på ön att även ta sig ett sötvattensdopp.