Eskön

Norrmyravägen 33

71 KVM 2 rum och kök 1.210.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Fritidshus

Boarea

71 kvm , enl. säljaren

Antal rum

2 st , varav 1 st sovrum Mer fakta

Pris

1.210.000 kr

Havsnära läge, skyddat beläget uppe i bergshällan, endast en kort promenad till gemensam båtplats

Havsnära läge skyddat beläget uppe i bergshällan med endast en kort promenad ner till gemensam 1/13-dels sjötomt med båtplats.

Stor tomt om 1 842 kvm med gästhus och flertalet redskapsbodar och förråd för diverse båtar. Grävd brunn på gården med såväl handpump som elektrisk pump för bevattningsvatten. Ca 71 kvm huvudbyggnad med stort fullt utrustat kök också med järnspis Tirolia. Vardagsrum med två loftsängar och öppen spis med kamin från Roslagsspis. Borrad brunn till huset. Sovavdelning med torrtoalett av märket Separett och duschrum med duschkabin och vedeldad bastu. Begärt pris 975 000 kr.

Varmt välkommen - Lugnt beläget i bergshällan nära havet.

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Entréveranda

När du klivit in står du i en isolerad entréveranda med fönster runt om, vilket ger ett härligt ljus.

Kök

Innanför entréverandan ligger ett stort kök med en garderob. Köket är utrustat med spis, fläkt, kyl/frys och en järnspis Tirolia med plattor.

Vardagsrum

Vidare från köket ligger ett vardagsrum med furuplankgolv och två loftsängar. I vardagsrummet är det en öppen spis med en kamin från Roslagsspis.

Sovavdelning

I en utbyggnad från vardagsrummet ligger en sovavdelning. En passage med handfat och vidare in en torrtoalett av märket Separett (se bifogad pdf). Vidare ligger ett duschrum med duschkabin och varmvattenberedare. I anslutning till duschrummet ligger en vedeldad bastu med kamin.

Kort information

Typ av egendom

Fritidshus

Typkod

200

Gatuadress

Norrmyravägen 33, 80596 Gävle

Område

Eskön

Boarea

71 kvm , enl. säljaren

Tomtarea

1842 kvm

Antal rum

2 st , varav 1 st sovrum

Taxeringsår

2018

Totalt taxeringsvärde

573.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Driftkostnad:

Elkostnad: 3.979 kr/år

Försäkringskostnad: 2.875 kr/år

Renhållning: 1.064 kr/år

Samfällighet: 500 kr/år

Stugförening: 100 kr kr/år

Vägkostnad: 1.163 kr/år

Total driftskostnad: 9.681 kr/år

Byggnad

Byggnadsår

1963

TV/Internet

Telias öppna fiber

Grund

Plintar, berg

Fasadtyp

Stående träpanel

Taktyp

Plåt

Fönster

2-glasfönster

Uppvärmning

Braskamin

Vatten

Djupborrad brunn med tjänligt vatten. Grävd brunn för bevattning.

Avlopp

Biologiskt gråvattenfilter godkänt av kommunen, se bifogad pdf.

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Eskön är en by i Hille socken i Gävle kommun belägen på ön med samma namn belägen cirka 20 kilometer nordost om Gävle. För bebyggelsen i byn och grannbyn Esköränningen belägen på västra sidan av Eskösundet har SCB avgränsat och namnsatt småorten Eskön-Eskörönningen.

För drygt 3 000 år sedan blev de högsta bergstopparna på Eskön synliga över vattenytan som då var cirka 25 meter över nuvarande havsnivå. Någon gång kring Kristi födelse kan man tydligt se att landhöjningen format två öar och för cirka 500 år sedan sjönk vattennivån så pass att dessa öar blev en. Det är den ön som vi idag kallar Eskön.

Hur länge det funnits bofast befolkning på Eskön är okänt. Klart är dock att ön redan i början av 1500-talet var skattlagd för jordbruk och fiske. I 1541 års skattelängd omnämns Eskön för första gången som ”Äsköne”. Vi kan läsa om bonden Monss som bodde här och fiskade lax i vattnet runtomkring. På den här tiden var Kronan (den kungliga staten) berättigad till hälften av all jakt och fiskefångst, vilket också är anledningen till att vi idag vet vilken verksamhet som fanns på platsen.

Boplatserna låg före 1800-talet på västra Eskön, medan platsen för det vi idag ser som villaområdet och småbåtshamnen (den södra delen av ön) bär på en egen, hittills relativt okänd historia. Av skogsdelningskartan från 1765 framgår det dock att området är namngivet med olika platsnamn där ordet ”Hamn” ingår på nio ställen (Hamnmarsskiftet, Hamnmaren, Hamnmarsmuren, Hamnsundsviken, Hamnsundsudden, Hamnsundsrönningen, Hamnänget, Hamnängsharn och Hamnsundsharn). Området måste därför i gamla tider ha haft en ganska stor betydelse för angöring av båtar.

I Laga skiftets bysprängning 1896 ålades de stora markägarna Anders och Karin Larsson på ön att senast 1899 flytta ut sitt boende och sina byggnader från byn till östra Eskön. Mangårdsbyggnaden finns kvar på adressen Utskärsvägen 71. Vid småbåtshamnen har det tidigare funnits en ångbåtsbrygga som sannolikt varit trafikerad någon gång runt sekelskiftet 1800/1900. I samband med byggnationen av nuvarande småbåtshamn kunde tydliga rester från detta spåras i och runt vattnet.

Förlista skepp och fiske
1904 förliste skonertsskeppet Fanny Raumo utanför Eskön. Natten var kall och vintern hård när hon gick på grund. De finska sjömännen lyckades med ortsbefolkningens hjälp ta sig oskadda i land, men skeppet, likt ett spökskepp sjönk så småningom till havets botten. Det sägs att en av stugorna på ön är byggda av vrakdelar som plockades upp från vattnet senare och att det fortfarande idag går att hitta spår av vraket för den som vågar dyka ner och se efter. Gunnar Gadestedt har beskrivit den dramatiska förlisningen på ett bra sätt i bifogad artikel.

Fritidshusbebyggelsen tog fart på västra Eskön i anslutning till den befintliga byn på 60- och 70-talen. Esköhamn blir den första mer samlade bebyggelsen på östra Eskön.

Fiske har varit Esköns huvudnäring så långt tillbaka vi kan se i kyrka och historieböckerna, men under 1900-talets senare hälft avtog denna verksamhet. Idag finns det ingen på ön som livnär sig av fiske, men möjligheterna är många för framtidens Eskön.

2015 restaurerades den lilla sjön Östramaren för att delvis återskapa Hamnmaren. Detta ökar givetvis attraktiviteten på de näraliggande villatomterna och möjliggör för boende och besökare på ön att även ta sig ett sötvattensdopp.