Eskörönningen

Eskörönningen 16

109 KVM 3 rum och kök 3.750.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Boarea

109 kvm , enl. mätning

Antal rum

3 st , varav 2 st sovrum Mer fakta

Pris

3.750.000 kr

Sjötomt som sträcker ut till halva sundet, endast 20 minuter från Gävle...

Vill du att solens strålar skall gnistra i ditt vatten, vill du höra havets brus, måsarnas skri och känna doften av våt tång då finns möjligheten här. Här bor du på landet vid havet med alla dess element endast ca 20 minuter till Gävle. Eskön och Eskörönningen erbjuder härliga naturområden, hamn och sandstrand vid havet och sundet.

Hela 8 562 kvm tomt varav 3 243 kvm vatten. Här kan finnas möjlighet att bygga ett nytt hus bredvid!?! Nytt tak 2020. Nyare fönster. Huset har en gång varit ett timrat torp "Bagarstugan" som genom åren byggts om och ut. Idag är det rymliga rum med utsikt mot havet från samtliga rum. Ett rum/uthyrningsdel i källaren med stort fönster och egen dörr mot vattnet. Stort och ljust vardagsrum med utblickar mot vattnet från alla tre fönster. I vardagsrummet finns plats för stor soffa och stort matbord alternativt att bygga ett sovrum till för den som önskar. Duschrum med kakel på väggarna och klinker med värme från vattenburet system. Rymligt kök med nya, energisnåla vitvaror, vedspis.

Här finns möjligheter för den som vill bo vid vattnet och skapa sin egna oas i den gemytliga fiskebyn på Eskörönningen.

Varmt välkommen - Land- och vattenytor där bara fantasin sätter gränser.

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Rumsbeskrivning

Hall

När du passerat framsidans veranda och klivit in står du i en öppen hall i vinkel med stort garderobsparti med spegelskjutdörrar.

Vardagsrum

Till höger från hallen ligger ett stort ca 33 kvm vardagsrum med tre fönster i två väderstreck med utsikt mot sundet. Här finns plats för såväl en stor soffa som ett stort matbord eller om någon önskar ett extra rum går det att bygga.

Sovrum

Rakt fram i hallen ligger ett rymligt sovrum med hel garderobsvägg med skjutdörrar. Här kan du dra upp rullgardinen till ett gnistrande hav.

Tvättsstuga

Till vänster från hallen ligger en stor renoverad tvättstuga med pvc golv. Tvättstugan är utrustad med ho, tvättmaskin och torktumlare och gott om plats för att hänga tvätten finns.

Duschrum

Längre in till höger i hallens vinkel ligger ett duschrum med kakel på väggarna och klinker med värme från vattenburet system på golven. Duschrummet är utrustat med hörnduschvägg. I duschrummet är det ett fönster, vilket släpper in det härliga dagsljuset.

Kök

Längst in i hallens vinkel ligger ett rymligt kök med vedspis(!). Köket är utrustat med induktionshäll, rostfri fläkt och kyl/frys, samt ugn och mikro i arbetshöjd. Från köket har du en härlig utblick mot vattnet.

Kort information

Typ av egendom

Småhus

Typkod

200

Gatuadress

Eskörönningen 16, 80596 Gävle

Område

Eskörönningen

Boarea

109 kvm , enl. mätning

Biarea

48 kvm

Tomtarea

8562 kvm

Antal rum

3 st , varav 2 st sovrum

Taxeringsår

2018

Totalt taxeringsvärde

2.033.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  1
  • Totalt belopp: 1.500.000 kr
Driftkostnad:

Elkostnad: 10.172 kr/år

Försäkringskostnad: 4.000 kr/år

Renhållning: 2.400 kr/år

Uppvärmning: 5.013 kr/år

Slamtömning: 1.200 kr kr/år

Total driftskostnad: 22.785 kr/år

Byggnad

Byggnadsår

1800-talet/1955

TV/Internet

Telias Fiber

Energiprestanda

49 kwt/kvm/år

Grund

Torpargrund

Stomme

Trä

Fasadtyp

Stående träpanel, ny panel i norr och öster

Taktyp

Plåt, nytt 2020

Fönster

3-glasfönster

Uppvärmning

Värmepump luft-vatten

Vatten

Enskilt vatten året om

Avlopp

Enskilt avlopp

Övriga byggnader

Isolerat gästhus, stort förråd om ca 17 kvm i anslutning till huset och en fiskestuga.

Energideklaration utförd

2021-02-24

Energistatus

Energideklaration är utförd

Energiklass

C

Energiprestanda

49

Energiprestanda, primärenergital

82

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Eskön är en by i Hille socken i Gävle kommun belägen på ön med samma namn belägen cirka 20 kilometer nordost om Gävle. För bebyggelsen i byn och grannbyn Esköränningen belägen på västra sidan av Eskösundet har SCB avgränsat och namnsatt småorten Eskön-Eskörönningen.

För drygt 3 000 år sedan blev de högsta bergstopparna på Eskön synliga över vattenytan som då var cirka 25 meter över nuvarande havsnivå. Någon gång kring Kristi födelse kan man tydligt se att landhöjningen format två öar och för cirka 500 år sedan sjönk vattennivån så pass att dessa öar blev en. Det är den ön som vi idag kallar Eskön.

Hur länge det funnits bofast befolkning på Eskön är okänt. Klart är dock att ön redan i början av 1500-talet var skattlagd för jordbruk och fiske. I 1541 års skattelängd omnämns Eskön för första gången som ”Äsköne”. Vi kan läsa om bonden Monss som bodde här och fiskade lax i vattnet runtomkring. På den här tiden var Kronan (den kungliga staten) berättigad till hälften av all jakt och fiskefångst, vilket också är anledningen till att vi idag vet vilken verksamhet som fanns på platsen.

Vid småbåtshamnen har det tidigare funnits en ångbåtsbrygga som sannolikt varit trafikerad någon gång runt sekelskiftet 1800/1900. I samband med byggnationen av nuvarande småbåtshamn kunde tydliga rester från detta spåras i och runt vattnet.

Fritidshusbebyggelsen tog fart på västra Eskön i anslutning till den befintliga byn på 60- och 70-talen. Esköhamn blir den första mer samlade bebyggelsen på östra Eskön.

Fiske har varit Esköns huvudnäring så långt tillbaka vi kan se i kyrka och historieböckerna, men under 1900-talets senare hälft avtog denna verksamhet. Idag finns det ingen på ön som livnär sig av fiske, men möjligheterna är många för framtidens Eskön.

2015 restaurerades den lilla sjön Östramaren för att delvis återskapa Hamnmaren. Detta ökar givetvis attraktiviteten på de näraliggande villatomterna och möjliggör för boende och besökare på ön att även ta sig ett sötvattensdopp.