Gävle - Eskön
Alkärrsvägen 2
Pris
4.990.000 krVid havet! Helt NYTT enplanshus i en underbar skärgårdsmiljö på Eskön med möjlighet till båtplats
Helt nytt med blicken på havet! - Nu har du möjlighet att förvärva ett helt nytt enplanshus om 146 kvm med inflytt 2024. Här bor du naturskönt med havet ständigt närvarande. Stor tomt om hela 2 077 kvm belägen invid Esköhamn.
Södergården är en enplansvilla i vinkel, som enkelt kan delas upp i två avskilda delar. Ena sidan av huset är för föräldrar och den andra är för barn. I mitten av huset flyter vardagsrum, matplats och kök samman till en stor social yta, där köksön bildar en naturlig samlingspunkt. De stora fönstren vid matplatsen skapar god kontakt med trädgården och havet. Om du vill ha ett separat TV- eller vardagsrum kan ett av sovrummen lätt göras om. På barnsidan av huset finns tre sovrum, toalett med dusch och ett allrum med plats för lek, spel och umgänge. Och på vuxensidan finns ett generöst sovrum, badrum, förvaring och klädvårdsrum. Exteriört är huset stilrent och har stora fönster i alla rum. På framsidan finns ett skyddande tak över entré och på baksidan skapar vinkelns tak ett trevligt hörn vid uteplatsen. Vinden är rymlig och ger goda förrådsmöjligheter.
Välkommen till Eskön - en ö med vägförbindelse, endast ca 25 minuter till centrala Gävle. Eskön har en härlig natur med vandringsleder, hamn med bryggplatser för större båtar, badplats med sandstrand och flertalet rastplatser. Här kan du ta långa avkopplande promenader i den friska naturen, mitt bland natursköna vidder. Är du båtintresserad finns en fantastisk skärgård att utforska! Möjlighet till båtplats vid Esköhamn finns!
Det är Hjältevadshus som bygger. Läs gärna mer på https://hjaltevadshus.se. Läs mer om Esköhamn på https://eskohamn.se/.
Varmt välkommen - Prisvärt vid havet
Rumsbeskrivning
Hall
När du klivit in står du i en hall i vinkel med instegsklinker. Vidare ligger genomgående laminatgolv i ek med energieffektiv golvvärme. I hallen inryms två garderober.
Duschrum
Direkt till vänster ligger ett duschrum med kakel på väggarna och klinker med värme på golvet. I duschrummet är det ett fönster som släpper in det härliga dagsljuset.
Ungdomsavdelning
Till vänster i hallens vinkel ligger en ungdomsavdelning med ett allrum och på var sida ligger ett sovrum med en garderob vardera.
Kök
Till höger från hallen ligger ett kök som har en köksö och med inredning från Ballingslöv. Vidare är köket utrustat med hel kyl, hel frys, integrerad diskmaskin, inbyggd ugn och mikro samt induktionshäll och fläkt.
Vardagsrum
Såväl med öppen, modern planlösning mot köket som rakt fram från hallen ligger ett stort varadgsrum med utgång till en altan.
Sovrum
Vidare till vänster från vardagsrummet ligger ett stort sovrum.
Sovrum
Till höger från vardagsrummet ligger ett stort sovrum med rymlig klädkammare.
Duschrum
Vidare från det stora sovrummet ligger ett duschrum som har ett fönster som släpper in dagsljuset.
Tvättstuga/grovingång
Till höger från köket ligger en tvättstuga med tvättho, tvättmaskin och torktumlare. Från tvättstugan är den en separat in-/utgång.
Kort information
Typ av egendom
SmåhusTypkod
220Gatuadress
Alkärrsvägen 2, 80596 GävleOmråde
Gävle - EskönBoarea
146 kvmTomtarea
2077 kvmAntal rum
6 st , varav 4 st sovrumTaxeringsår
2021Totalt taxeringsvärde
360.000 krTillträde
Enligt överenskommelseEkonomi:
Driftkostnad:
Fastighetsskatt/-avgift: 3.600 kr/år
Vatten och avlopp - Gemensamhetsanläggning: 9.000 kr kr/år
Väg - Gemensamhetsanläggning: 3.000 kr kr/år
Kostnaden för väg är uppskattad. Övriga uppgifter om driftskostnader saknas. Utöver driftskostnader tillkommer kostnad för fastighetsskatt 3 600 kr/år.
Byggnad
3-glasfönster
Frånluftsvärmepump luft-vatten, solceller
Film
Läge
Områdesbeskrivning
Eskön är en by i Hille socken i Gävle kommun belägen på ön med samma namn belägen cirka 20 kilometer nordost om Gävle. För bebyggelsen i byn och grannbyn Esköränningen belägen på västra sidan av Eskösundet har SCB avgränsat och namnsatt småorten Eskön-Eskörönningen.
För drygt 3 000 år sedan blev de högsta bergstopparna på Eskön synliga över vattenytan som då var cirka 25 meter över nuvarande havsnivå. Någon gång kring Kristi födelse kan man tydligt se att landhöjningen format två öar och för cirka 500 år sedan sjönk vattennivån så pass att dessa öar blev en. Det är den ön som vi idag kallar Eskön.
Hur länge det funnits bofast befolkning på Eskön är okänt. Klart är dock att ön redan i början av 1500-talet var skattlagd för jordbruk och fiske. I 1541 års skattelängd omnämns Eskön för första gången som ”Äsköne”. Vi kan läsa om bonden Monss som bodde här och fiskade lax i vattnet runtomkring. På den här tiden var Kronan (den kungliga staten) berättigad till hälften av all jakt och fiskefångst, vilket också är anledningen till att vi idag vet vilken verksamhet som fanns på platsen.
Boplatserna låg före 1800-talet på västra Eskön, medan platsen för det vi idag ser som villaområdet och småbåtshamnen (den södra delen av ön) bär på en egen, hittills relativt okänd historia. Av skogsdelningskartan från 1765 framgår det dock att området är namngivet med olika platsnamn där ordet ”Hamn” ingår på nio ställen (Hamnmarsskiftet, Hamnmaren, Hamnmarsmuren, Hamnsundsviken, Hamnsundsudden, Hamnsundsrönningen, Hamnänget, Hamnängsharn och Hamnsundsharn). Området måste därför i gamla tider ha haft en ganska stor betydelse för angöring av båtar.
I Laga skiftets bysprängning 1896 ålades de stora markägarna Anders och Karin Larsson på ön att senast 1899 flytta ut sitt boende och sina byggnader från byn till östra Eskön. Mangårdsbyggnaden finns kvar på adressen Utskärsvägen 71. Vid småbåtshamnen har det tidigare funnits en ångbåtsbrygga som sannolikt varit trafikerad någon gång runt sekelskiftet 1800/1900. I samband med byggnationen av nuvarande småbåtshamn kunde tydliga rester från detta spåras i och runt vattnet.
1904 förliste skonertsskeppet Fanny Raumo utanför Eskön. Natten var kall och vintern hård när hon gick på grund. De finska sjömännen lyckades med ortsbefolkningens hjälp ta sig oskadda i land, men skeppet, likt ett spökskepp sjönk så småningom till havets botten. Det sägs att en av stugorna på ön är byggda av vrakdelar som plockades upp från vattnet senare och att det fortfarande idag går att hitta spår av vraket för den som vågar dyka ner och se efter. Gunnar Gadestedt har beskrivit den dramatiska förlisningen på ett bra sätt i bifogad artikel.
Fritidshusbebyggelsen tog fart på västra Eskön i anslutning till den befintliga byn på 60- och 70-talen. Esköhamn blir den första mer samlade bebyggelsen på östra Eskön.
Fiske har varit Esköns huvudnäring så långt tillbaka vi kan se i kyrka och historieböckerna, men under 1900-talets senare hälft avtog denna verksamhet. Idag finns det ingen på ön som livnär sig av fiske, men möjligheterna är många för framtidens Eskön.
2015 restaurerades den lilla sjön Östramaren för att delvis återskapa Hamnmaren. Detta ökar givetvis attraktiviteten på de näraliggande villatomterna och möjliggör för boende och besökare på ön att även ta sig ett sötvattensdopp.