Utnora

Utnoravägen 198

25 KVM 3 rum och kök 1.425.000 kr
Mäklare Eva-karin bergman

Kort information

Typ av egendom

Fritidshus

Boarea

25 kvm , enl. lantmäteriet

Antal rum

3 st , varav 2 st sovrum Mer fakta

Pris

1.425.000 kr

Friköpt havstomt med plats för en båt. Timrad fäbodstuga från 1700-talet. Sovstuga och sjöstuga.

Pittoresk by vid havet med sitt ursprung från fäbodlivet på 1700- och 1800-talet. Havstomt med timrad fäbodstuga, sovstuga och sjöstuga.

Via fäbodstugans stora altan med utsikt mot havet kommer du in i den timrade fäbodstugan som har sitt ursprung från andra hälften av 1700-talet. Väl inne står du i en storstuga med en öppen spis och på golvet ligger ett fantastiskt plankgolv med ca 3 dm breda plank minner om tidigare sekel. Här tillredde fäbodstintorna sina produkter. Vidare genom storstugan ligger ett kök utrustat med kylskåp, bänkspis och indraget vatten från den gemensamma brunnen. I anslutning till köket ligger ett duschrum med dusch och ett handfat. Plats för bilen på gården. Vid strandlinjen finns plats båtplats.

På gården ligger en sovstuga om ca 10 kvm. Ner mot havskanten ligger en sjöstuga "Astas stuga" med dubbeldörr och plankgolv samt liten entréaltan.

Utnora är en riktig sommaridyll som har varit en fiskefäbodvall. Åker du norrut från Gävle, ca en mil så hittar du hit. Vallen ligger vid en vik av Bottenhavet där det finns finns en badplats och festplats där du kan sitta en stund och bara njuta. I dag bor det några året runt boende men de flesta är sommargäster. Via fjärden mot havet ligger naturskyddade vikar med havsörnar och hägrar, härliga badklippor och vidare kan du ta dig via kanalen till Eskön.

Se mer på byalagets hemsida http://utnorafabodvall.se/

Varmt välkommen - Smultronställe endast 25 minuter till Gävle

Se mer på filmen - Klicka på videosymbolen

Mäklare

Eva-Karin Bergman

Fastighetsmäklare
0708-353540
evakarin@bergmansmaklarbyra.se

Kort information

Typ av egendom

Fritidshus

Typkod

220

Gatuadress

Utnoravägen 198, 80596 Gävle

Område

Utnora

Boarea

25 kvm , enl. lantmäteriet

Tomtarea

370 kvm

Antal rum

3 st , varav 2 st sovrum

Taxeringsår

2021

Totalt taxeringsvärde

939.000 kr

Tillträde

Enligt överenskommelse

Filer

Ekonomi:

Inteckningar
  • Antal:  1
  • Totalt belopp: 65.000 kr
Driftkostnad:

Elkostnad: 6.000 kr/år

Fastighetsskatt/-avgift: 7.043 kr/år

Total driftskostnad: 6.000 kr/år

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

Byggnad

Byggnadsår

1800

Fasadtyp

Timmrad fasad

Taktyp

Tegel ca 80-tal

Fönster

2-glasfönster

Uppvärmning

Direktverkande el, öppen spis

Skorsten

Murad skorsten

Vatten

Kommunalt/enskilt sommarvatten från gemensam brunn, delas på tre, med varsin pump

Avlopp

Avlopp saknas, torrtoalett Separett

Övriga byggnader

Isolerad sovstuga ca 10 kvm. Isolerad sjöstuga ca 6 kvm. Uthus med Separett toalett och redskapsbod.

Boareabeskrivning

Timrad fäbodstuga ca 25 kvm. Sovstuga ca 10 kvm. Sjöstuga ca 5 kvm.

Film

Läge

Områdesbeskrivning

Utnora är en gammal fäbodvall där korna betade och togs om hand. De som först blev bosatta och brukade jorden var en familj som hette Hillman. Per-Erik och hans familj bodde i en stuga i byn. När det blev sommar flyttade hela familjen ner till gistvallen där de bodde i en liten stuga. Där fanns också ett rökeri och en sjöbod, allt var byggt av Per-Erik Hillman.

Badplatsen är ute på gistvallen och sköts av Utnora stugförening. De ser till att det är rent och snyggt, klipper gräsmattan mm. Det är alltid varmt i vattnet i Utnora, tack vare att det är inne i en vik där saltvatten och sötvatten möts. På andra sidan badplatsen häckar alltid häger om somrarna. Har du tur kan du få se en havsörn segla över viken.

Vägen ner från Björke till Utnora har många utmärkta platser; kavelbrotä, predikstolen, björarselet, vilohällarna, halvfärskase, stampagrötsbacken, tvillingstenarna. Eftersom de i Utnora och Björke visste var platserna var kunde man lätt förklara var man hade sett olika personer som man ville berätta om.

Enligt Per-Eriks dotter Naime så byggde Per-Erik flera utav gårdarna och uthusen i Utnora. Många av dem står fortfarende kvar. De två största åretrunt husen har Per-Eriks sönder Walle och Gunnar byggt. En av stugorna som finns kvar är en gammal fäbod, den är från slutet av 1800-talet.